Ki a coach és mit csinál?

Egy coach támogat, buzdít, motivál, inspirál, energizál és nagyon fontos, hogy lát Téged! Azt is, aki vagy és azt is, aki lenni szeretnél!

Segít abban, hogy

 • minden ülés alatt fejlődj,
 • leküzdd a félelemeid, bátrabb legyél,
 • kihozd magadból a legjobbat,
 • felfedezd képességeidet,                         
 • higgyél magadban,
 • felismerd a mintáidat,
 • képes legyél kilépni rögzült szemléletmódodból,
 • új, hatékony módon tudj gondolkozni,
 • tudatosítsd a viselkedésed, reakciód, döntéseid,
 • változtass és ezáltal
 • kezedbe vedd az irányítást,
 • megvalósítsd az álmaid,
 • elkötelezd magad,
 • ezáltal önbizalmat is ad.

Lehet, hogy az, amire vágysz, már rég ott van benned, csak nincs elég bátorságod, önbizalmad és ezért nem is látod magadban igazán.

MI A COACHING?

Irányított beszélgetés. A coach kérdéseket tesz fel neked, ami által a szemléletmódod megnyílik. Képes leszel eddig nem látott helyzetfelismerésre, megoldások meglátására és a megvalósításhoz szükséges eszközök, lépések felfedezésére. A coaching módszer hatékony, jövőorientált, és már az első találkozást követően tud új technikákat alkalmazni. Mindez az önismeretben segít, ami önállóságra nevel.

MIKOR FORDULJ COACH-HOZ?

 • Ha nehéz élethelyzetben vagy.
 • Ha visszatérő problémád van.
 • Ha régebb óta fennálló konfliktushelyzet aggaszt.
 • Párkapcsolati, munkahelyi, egyéni elakadásod van és egyedül nem tudod megoldani.
 • Jövőképed szeretnéd kialakítani és megvalósítani. 
 • Újra és újra ugyanabban a helyzetben találod magad.
 • Nem tudsz dönteni egy helyzetben és ugyanazokat a gondolati köröket futod.
 • Ha kiégtél, belefáradtál, elég volt.
 • Szeretnél csúcsteljesítményt, vágyaidat elérni és kell valaki, aki támogat, inspirál hajt előre.
 • Félsz a változásoktól ezért nem változtatsz.
 • Hatékonyabban szeretnél kommunikálni.
 • Mindig elúszol az idővel. Nem tudsz kikapcsolni.
 • Túl sok stressz ér, amit nehezen tudsz kezelni.
 • Túl sok szerepet viszel, túl sok az elvárás.
 • Kevés a motivációd.
 • Kicsi az önbizalmad.       
 • Túlzott tökéletességre törekszel, ami meggátol a haladásban.

COACHING FOLYAMAT

A folyamat során tudatosításra kerülnek azok az adottságok, képességek, tulajdonságok, amikben a maximumra vagy képes. Sokszor szükség van arra is, hogy a környezetedből kérj visszajelzést, mert így könnyebb reálisan látni azt, amiben jó és hiteles vagy.

Ha meglátod magadban ezeket, akkor bátrabban bele mersz vágni valami újba, könnyebben hozol meg döntéseket, könnyebben változtatsz és alkotsz, és könnyebben megy az újrakezdés is.

A saját magad által letört szárnyaidat (belső monológok) kell meggyógyítani azzal, hogy feltöltöd önbecsülésed, kevesebb időt és energiát fordítasz arra, hogy más mit fog szólni és elindulsz belső vágyad irányába.

Tested jelez neked és rejtett formában, vágyaid és álmaid formájában is üzen neked. Meg kell tanulnod a saját tested jelzéseiből, hogy merre hív a belső önismereti iránytűd. Ezt csak Te tudhatod, de egy coach abban segít, hogy erre ráérezzél, megértsd és merj elindulni utadon.

Célja, hogy pár ülés alatt megismerd önmagad működését, ezáltal jobban tudd irányítani magad. 

MENNYI IDŐ UTÁN JELENTKEZIK A COACHING HASZNA?

Már az első konzultáció nagyon hasznos, mert sokkal tisztábban fogod látni a problémádat, élethelyzeted, ami óriási hajtóerőt és lelkesedést is ad.

MI TÖRTÉNIK EGY COACHING ÜLÉSEN?

Te határozod meg a célt, amit szeretnél elérni. A coachcsal közösen felméred az alaphelyzetet, körülményeket, és lehetőségeket. Majd a megvalósítás kidolgozása következik, amelynek része a lehetségesen felmerülő buktatók, nehézségek kezelése. A coach házi feladatokkal is segíthet a haladásban és a fejlődésben, ha szeretnéd.

EGY JÓ COACH NEM LÁNCOL MAGÁHOZ

Arra törekszik, hogy legyenek AHA élményeid, szóval felismerd a helyzetet és a megoldásra törekedj. Számos megoldás létezik. Az a jó amikor Te úgy érzed, hogy így jó!

Először tágítja a problémakört és a dilemmát összefüggéseiben nézi. Majd, amikor összeállt a kép, akkor célkitűzés következik és onnantól leszűkítve, fókuszálva a kitűzött cél felé támogat utadon. Segít, hogy kiláss a káoszból, meghatározd, hogy merre szeretnél menni és Veled utazik míg meg nem érkezel a célodig.

Segít, hogy felismerd a megküzdési technikáidat és alakíts rajtuk, ha szükséges vagy újakat ismertet meg Veled.

Segít felismerni, hogy hol van az igazi elakadás, ami azt a helyzetet eredményezi, amiben most vagy.

Tudatosítja Benned, hogy hogy jutottál el oda és segít abban, hogy legközelebb ne a nem kívánt mintát kövesd, hanem ismerd fel a jeleket hamarabb, és saját magad meg tudd oldani.

Miért nem tudnak a barátaink, családtagjaink úgy segíteni egy elakadásban, mint egy szakember?

Ha a barátoddal, barátnőddel szeretnéd megosztani a dilemmádat akkor ő bele fogja vinni a válaszba a saját élethelyzetét. Ő így tud segíteni és jót akar, csak annyi a gond, hogy nem biztos, hogy ezzel beljebb leszel. Ha szeretnél kilépni a munkahelyedről, mert úgy érzed, hogy kiégtél akkor lehet, hogy rávágja, hogy: Megőrültél? Ebben a helyzetben? Éhen fogsz halni. Nagyon nehéz manapság váltani. Maradj a fenekeden. Ez a biztos. Ne legyél hülye.

És Te már el is ástad a gondolataidat a másik félelmei miatt. A coach objektíven lát rá az élethelyzetedre és külső szemlélőként, a bevonódást elkerülve támogat.

MI A KÜLÖNBSÉG A COACH ÉS PSZICHOLÓGUS KÖZÖTT?

A coach a jelenre és a jövőre fókuszáltat téged. Gyakorlat és megoldásorientált. Konkrét cél meghatározott időn belüli megvalósításában segít. A pszichológus pedig lelki problémák hosszútávú gyógyításával, kezelésével foglalkozik.  

A PROBLÉMA MÖGÖTT KINCS VAN

Ha benne vagyunk egy nehéz helyzetben akkor elveszettnek, tanácstalannak, reményvesztettnek, motiválatlannak, céltalannak érezhetjük magunkat.  Úgy érezzük, hogy legyengültünk és mintha elvették volna az erőnket. Azt érezzük, hogy elveszítettük a kontrolt. Nincs beleszólásunk a dolgok alakulásába és már megint ugyanaz történik! Nagyon fontos megértenünk, hogy számtalan lehetőségünk van a változtatásra. A probléma mögött kincs van. Ha megoldottad akkor a Tiéd.

Mindenki küzd valamivel, mindenkinek van hova fejlődnie és senki sem tökéletes. Fontos, hogy időben kérjünk segítséget, ha úgy érezzük, hogy elvesztünk és görgetjük magunk előtt a problémagombolyagot, ami már hatalmas és szinte kibogozhatatlan.

Mindenkinek a saját problémája a legnagyobb és mindenkiben benne van a válasz a lehető legjobb forgatókönyvhöz. Egy jó coachnak ezt meg kell éreztetni a kliensével, ki kell hoznia ezt belőle és akkor van siker, ha ez a kliens által választott forgatókönyv meg is valósul.

HOGYAN TEKINTSÜNK A DILEMMÁNKRA?

Kapunk feladatokat az élettől, amiket meg kell oldanunk. Igazából legtöbbször mi teremtjük ezeket de ebbe most ne menjünk bele.

Mindenki más feladatot kap. Lehet, hogy úgy érzed, hogy a másik élethelyzetét könnyebben meg tudnád oldani, de nem véletlen, hogy Neked nem azzal kell szembenézned. Neked a saját feladataidhoz, nehéz helyzeteidhez, konfliktusaidhoz van meg az az eszköztárad, illetve olyan feladatokat kapsz/választasz, ami a Te fejlődésedhez szükséges.

HONNAN TUDJUK, HOGY SIKERES VOLT A COACHING FOLYAMAT?

 • Megoldódott a dilemmád.
 • Elérted a célod/vágyad/álmod.
 • Önismeretre tettél szert, ami által az önbizalmad is nőtt.
 • Tudod az erősségeidet és tudatosan alkalmazod őket.
 • Változtál, változtattál, fejlődtél.

Kisimulnak körülötted a dolgok. Igazából Te simítottad el és valószínűleg nem is akárhogy!

Büszkeség érzésed van, hogy ezt is megcsináltad és meg tudod veregetni a válladat, hogy mennyi mindent tanultál magadról, másokról.

Ha Te változol, akkor a környezeted is akarva akaratlanul változni fog. Figyeld meg ha máshogy reagálsz egy szituációra, mint korábban, akkor változni fog a másik reakciója is.

Ha ismered a tested, érzéseidet akkor a reakcióidon, hozzáállásodon is sokkal könnyebb változtatni.

A működési mechanizmusod ismeretében, a vágyott állapotot felmérve a motivációdat is fenn tudod tartani. Fel tudod mérni, hogy milyen szükség rejlik a vágyaid mögött. Elismerésre vágysz vagy önállóságra vagy egyensúlyra, elfogadásra stb. És legközelebb már meg tudod előzni a nem kívánt helyzetet, vagy tudsz menet közben korrigálni, és inkább már a megelőzésen lesz a hangsúly a tűzoltás helyett.

HOGYAN VÁLASSZ COACHOT?

Szimpátia és szakértelem alapján érdemes döntened. Kérhetsz ajánlást barátaid, ismerőseid köréből, de területspecifikusan is keresgélhetsz a neten. Válassz olyat, aki olyan speciális területtel foglalkozik, ami pont a te helyzetedhez passzol.

Ha például pozitív irányba szeretnéd változtatni az életed akkor itt tudsz jelentkeznI. Ha úgy érzed, hogy kiégtél, akkor a KIÉGÉS COACHING folyamat segíthet. Életútváltás, karrierút tervezés esetén válaszd ezt az opciót. Ha a csúcsteljesítmény elérése érdekel a magán és üzleti életedben akkor ez lehet a legmegfelelőbb számodra. 

 Általában a coaching folyamatot egy nulladik beszélgetés előz meg, amit előre tudsz egyeztetni a választott szakemberrel. Ez általában ingyenes és semmilyen kötelezettséggel nem jár. Arra alkalmas, hogy dönteni tudj, hiszel-e a folyamatban, a leendő coachodban és nem utolsósorban magadban.

Tetszik? Akkor legyél rendszeres olvasóm. Iratkozz fel a hírlevelemre!

Feliratkozás után egy megerősítő e-mailt fogsz kapni, amit, ha nem találsz a bejövő leveleid között, nézd meg kérlek a spam mappában is. 

Vélemények

klienseim visszajelzései