Harry Potter és a Marvel is DISC  profilozással castingolta hatékony csapatát

Híres sztárok a DISC szerint

Nem rossz, hogy kategorizáljuk az embereket?

A psziché úgy működik, hogy megbolondulnánk ha első benyomás alapján nem tennék kategóriákba embereket, hiszen olyan sok inger ér minket. A veszélye az, ha nem vesszük ki ebből a kategóriából az illetőt, hiszen lehet, hogy különböző helyzetekben nem a kategória szerint viselkedik és ezt jó ha felismerjük, beazonosítjuk.

Igazából ősidők óta ezt csináljuk.  Már Hippokratész is a kedélyalapú kategorizálással foglalkozott, az ő elmélete szerint 4 különböző személyiségtípus létezik: szangvinikus, kolerikus, flegmatikus és  melankolikus. Az aztékok a 4 elemhez (tűz, víz, föld, levegő) való viszonyulás szerint osztották fel az emberiséget.  A 20. században William Moulton Marston pszichológus dolgozta ki mindezeknek a mai modern változatát, ami a DISC modell.

  • A (D) Dominant, a dominancia rövidítése, ami a piros.
  • Az (I) Infuential, vagyis befolyásoló a sárga.
  • Az (S) Steadyness, az állandóság a zöld.
  • A (C) Compliance- szabálykövetőké, ami a kék.

Jó, de miért jó ez nekem, ha ismerem a DISC-et? Miben segít?

Gondolj bele! Ha megváltoztatod a szókincsed, attól függően, hogy kivel beszélsz, akkor egy olyan készségre teszel szert, amivel megváltoztathatod az életed.

Ez tulajdonképpen egy olyan eszköz, amivel olvasni tudsz az emberekben, ami által hatékonyabban tudsz kommunikálni, együttműködni másokkal.

Erősségekre és korlátokra összpontosít, és az emberi magatartás áll a fókuszában. Mivel a megfigyelhető viselkedésre  koncentrál, ezért hatékony fejlesztési módszer munkahelyi környezetben is, és jól alkalmazható az élet más területein is. Gyakorlati magyarázat a viselkedés mozgatórugóira. Azonnal kamatoztatható kapcsolatfejlesztésben.

DISC profilozás

A DISC modell egy széles körben használt viselkedésértékelési eszköz, ami egy olyan tudományosan igazolt és megbízható pszichológiai modell, ami a személyiséget méri. Célja, hogy minél jobban megértsd saját magad és mások viselkedésének a hátterét.

A DISC profilozás egy nagyon hatékony és különösen gyakran használt módszer a vállalati szférában. Segítségével ki lehet szűrni az olyan új, potenciálisan magas domináns tulajdonságokat egy adott egyénben, amely a problémákhoz való hozzáállására és a kihívásokkal való megbirkózására vonatkozik.

A természetes DISC viselkedés az egyén eredendő vagy ösztönös viselkedési hajlamaira utal. Azt ábrázolja, hogyan viselkedik egy személy természetesen, vagy hogyan reagál különböző helyzetekben külső befolyás vagy nyomás nélkül. Ez tükrözi kommunikációs stílusát, döntéshozatali megközelítését és általános viselkedési mintáit. A felvett DISC viselkedés pedig arra a mintára utal, amely egy adott kontextusban vagy környezetben elvárt.

Míg a természetes DISC viselkedés az egyén hiteles énjét képviseli, a felvett DISC viselkedés inkább mások elvárásaihoz vagy az adott helyzethez való alkalmazkodásra és azokhoz való igazodásra összpontosít.

Fontos megjegyezni, hogy a felvett viselkedés nem feltétlenül azt jelenti, hogy elnyomjuk természetes hajlamainkat, hanem azt, hogy megtaláljuk az egyensúlyt az önmagunkhoz való hűség és a másokkal való hatékony interakció között.

A felvett viselkedésen, kommunikáción való változtatás is lehet többek között a coaching ülések célja. Ehhez az első lépés az, hogy megértsd a domináns természetes és felvett DISC viselkedésed. Ezután fontos meghatároznod, hogy mi célból szeretnél változtatni és milyen irányba. Fontos ezeket a hosszú és rövidtávú célok tekintetében is megvizsgálni és a teendőket ehhez priorizálni.

Összességében a DISC személyiségtipológa megértése és alkalmazása következtében hatékonyabban fogsz tudni kommunikálni másokkal, jó kapcsolódásokat tudsz kiépíteni a környezetedben lévő emberekkel, ezáltal sikeresebb, eredményesebb leszel.

Százalékos megoszlás

Thomas Erickon viselkedésszakértő „Idiótákkal körülvéve” c. könyve szerint a világ lakosságának 80%-ánál 2 stílus is hasonlóan domináns lehet, és csak 5% az, akinél egyetlenegy stílus a legmeghatározóbb.

Szóval egyáltalán nem biztos, hogy csak egy típus, szín lehet jellemző rád, hanem lehet, hogy több is. De nagyon fontos, hogy minden DISC stílus egyformán értékes, és nincs jó vagy rossz profil, csak különböznek egymástól. Csapatként akkor tudunk a legproduktívabban és leghatékonyabban együtt dolgozni ha mind a 4 típus megtalálható az adott csapatban és mindenki azt a feladatot látja el, ami az erőssége. Minden DISC típusnak megvannak a maga erősségei és növekedési területei.

DISC személyiségtípus 2 kérdésből

Ha szeretnél a DISC-ről többet megtudni, hogy a Te élethelyzetedben hogyan és hol segíthet, szeretettel várlak egy 30 perces ingyenes online tanácsadásra. Kérlek írd oda az üzenetbe, hogy DISC.

Addig is előzetesen úgy tudod megtippelni a természetes személyiségtípusodat, ha meghatározod, hogy inkább kifelé forduló vagy, vagy befelé forduló. Abban az esetben töltődsz inkább ha társaságban vagy, emberek között, vagy akkor inkább ha egyedül vagy, mondjuk otthon egy jó könyvvel.

Ha társaságban, akkor kifelé forduló, extrovertált vagy, és ez esetben lehetsz piros vagy sárga. Ha egyedül, akkor introvertált, szóval befelé forduló vagy, így lehetsz kék vagy zöld.

Mindkét esetben az a következő kérdés, hogy emberközpontú vagy feladatközpontú vagy-e. Ezt úgy tudod eldönteni, hogy ha a munkahelyen kapsz egy olyan feladatot, ahol a kapcsolat és a feladat között kell dönteni akkor melyiket választod inkább. Azt, hogy megoldd a feladatot, akár konfliktus árán is, vagy kerülöd a konfliktust és prioritás számodra a kollégáddal a jó kapcsolat, és a feladat emögé sorolódik.

Ha kifelé foruló vagy és feladatközpontú akkor piros,  ha emberközpontú, akkor sárga.

Ha befelé forduló vagy és feladatközpontú akkor kék,  ha emberközpontú akkor zöld.

A DISC is rá tud világítani, hogy ki vagy-e égve.

Kiégés & DISC

A kiégés kockázata akkor magas, ha a természetes és a felvett viselkedés eltér. Ez azt jelenti, hogy lehet, hogy kifelé forduló és feladatorientált, vagyis piros a domináns személyiségtípusod de a munkád során nagy százalékban a szabálykövető kék, vagyis befelé forduló és feladatorientált viselkedést várják el tőled.  

Pár példa, ami rávilágít arra, hogy mennyire fontos, hogy hosszútávon olyan munkát végezzünk, olyan helyen dolgozzunk, ahol a természetes viselkedésünk erősségeit ki tudjuk használni az adott munkakörben. Lássunk néhány ellentétpárt:

Ha pörgős sárga vagy, aki imád másokkal kapcsolódni de olyan munkád van, amit egyedül kell végezned a géped előtt.

Ha kék vagy de hosszú távon nem kapod meg a neked szükséges teret és privát szférát, és egy open office-ban kell sok ember között dolgoznod.

Ha piros vagy de nem kapsz döntési jogot, felelősséget és nem irányíthatsz.

Ha zöld vagy de sürgetnek, hamar kell döntéseket meghoznod, konfliktusokat kell felvállalnod.

Jellemzők:

Ha nagyon le szeretném egyszerűsíteni akkor ez a négy mondat, ami a legjobban megmutatja, hogy milyen profil jellemzi az egyes karaktereket:

A piros szerint nincs értelme az életnek cselekvés nélkül.

A sárga szerint nincs értelme az életnek beszéd nélkül.

A zöld szerint nincs értelme az életnek egyensúly nélkül.

A kék szerint nincs értelme az életnek gondolkodás nélkül.

A PIROS egy határozott, céltudatos, magabiztos, merész, jó problémamegoldó, ambíciózus temperamentumos karakter, aki újítóként gyorsan dönt. Külső szemlélő szerint előfordulhat, hogy olykor agresszív, uralkodó, követelőző, sürgető, karrierista. Hamar észre tudod venni, mert domináns. Szilárdan hisz abban, hogy bármit elérhet, ha keményen dolgozik. Neki a cél fontos nem a folyamat. Mivel szereti a versenyhelyzetet ezért nem szokatlan, hogy egy vezérigazgató vagy elnök viselkedésében rengeteg pirosság van. A félelme az időpazarlás.

A kreatív, meggyőző, élettel teli, spontán, optimista, barátkozó, jókedvű társaságkedvelő SÁRGA nem jut el olyan gyorsan a célba, mint a piros, hiszen nem célorientált. Külső szemlélő szerint előfordulhat, hogy olykor tapintatlannak, szervezetlennek, elhamarkodottnak, hektikusnak és izgatottnak tűnik. A félelme, hogy másokat megbánt. Prioritásként kezeli a kapcsolatait.

A segítőkész, hűséges, türelmes, békés, alázatos, támogató megbízható, csapatjátékos ZÖLD nagyon nehezen találja meg a célt az életében, mert apró lépésekkel halad előre. Külső környezet számára olykor passzívnak, közönyösnek, lassúnak, függőnek, makacsnak tarthatja őt, aki nagyon nehezen bírja a változást és konfliktusokat. Félelme a kockázatvállalás és ha gyorsan kell döntenie.

Az alapos, elemző, diplomatikus, precíz, rendszerető, szabálytisztelő, logikus, tapintatos és megfontolt KÉK mindig a legjobb döntést szeretné meghozni és minden apró részletet figyelembe vesz, ezért nem biztos, hogy az eredeti kitűzött célba fog megérkezni. Környezet észlelése szerint olykor merevnek, bizalmatlannak, hűvösnek, tartózkodónak és határozatlannak tűnhet.

Marvel & Harry Potter & DISC

Minden történetben függetlenül attól, hogy mesét, filmet nézel vagy regényt olvasol, a szereplők közötti konfliktus azért is üti fel a fejét, mert különböző DISC személysigtípusok. Máshogy gondolkoznak, cselekszenek és más motiválja őket.

Nézzünk meg egy jól működő csapatot. Ha filmnézés, meseolvasás, regényolvasás közben ezzel a szemmel nézed meg a főhős jellemvonásait és a főhős mellett álló támogató karaktereket, akkor rá fogsz ismerni a színekre, hiszen a 4 szín egysége ad ki egy remekül működő csapategységet, abban az esetben, ha mindenki az erősségeit használhatja fel a problémamegoldás, cél elérése érdekében.

Harry Potter csapata DISC szerint

Harry a piros vezető, Ron, a sárga bájos szókimondó, Neville a hűséges és kiszámítható zöld típus és Hermione a szervezett és olvasott kék. Nagyon különböző karakterek! Minden karakter tanul a másiktól és kiegészíti a másikat. Kiegyensúlyozott csapatként működnek. Együtt olyan megoldásokat találnak ki, amire egyedül egyikőjük sem lenne képes.

A Marvel is DISC szerint castingolta profi csapatát

Thor piros, igényes, határozott és domináns. Feladata, hogy időről időre megtanulja, hogy másodlagos szerepet töltsön be, és engedelmeskedjen mások döntéseinek.

A Vasember egy humoros karakter tele poénokkal, aki nem riad vissza a rivaldafénytől és ő a legmeggyőzőbb Bosszúálló. Feladata, hogy kilépjen a „főszereplő” üzemmódból és áldozatot hozzon.

Amerika kapitány aggódik legkevésbé a hatalom vagy az igaza miatt. Hűség és odaadás jellemzi. Állandó és stabil biztonságot keres. Vezető karakter zöldként, de közben mindig jó katona. Feladata, hogy konfrontálódjon pl. Vasemberrel és felvállalja magát.

Dr. Strange egy analitikus zseni, aki válaszokat keres. Olykor pesszimizmusát realizmusnak véli. Feladata, hogy optimistán higgyen abban, hogy bármi megoldható és lehetséges.

Hírességek DISC szerint

Az üléseimen gyakran csalódást okoz a női és férfi klienseimnek is, ha az derül ki, hogy nem a piros szín a domináns az esetükben. A média is többek között afelé hajtja a világot, hogy legyél alfa nő vagy férfi, amit talán sokan a piros hős karakterrel hozunk összefüggésbe. Ezért tartom nagyon fontosnak megemlíteni a világ azon kulcsszereplőit, akik természetes DISC személyiségtipológia szerint nem dominánsak ugyanakkor sikeres, elismert példaképek az egész világ számára.

KÉK: Ian Thorpe (világbajnok úszó), Albert Einstein (fizikus), Bill Gates (üzletember), Kevin Costner (színész), Sherlock Holmes ( kitalált karakter)

SÁRGA: Richard Branson (üzletember), Robin Williams (színész), Jim Carrey (színész), Kate Hudson (színész) Drew Barrymore (színész), Bill Clinton (politikus)

ZÖLD: Nicole Kidman (színész), David Beckham (profi válogatott labdarúgó) Mahatma Gandhi (spirituális vezető), Michelle Obama (Barack Obama felesége), Michael J. Fox (színész) Katalin, walesi hercegné, Halle Berry (színész)

PIROS: Russell Crowe (színész), Donald Trump (politikus), Arnold Swchwarzenegger, (színész) John McEnroe (profi teniszező)

Színtől, típustól függetlenül mindegyik híres karakternek példaértékű teljesítményei vannak, igazi követendő mintát adhatnak. Ezen felül ami közös bennük az az, hogy bár természetes karakterben más típusok, ettől függetlenül hatalmas személyiségfejlődésen mentek keresztül ahhoz, hogy elérjék sikereiket. A nyilatkozatokból, interjúkból, önéletrajzi filmekből, könyvekből kiderül, hogy számtalan olyan dolgot tanultak meg, és olyan felvett (nem természetes) szerepet erősítettek meg, ami céljuk, vágyott karakterük eléréséhez szükséges volt. Tehát a céljaidhoz vezető úton coachként arra is nagyon figyelek, hogy a célod eléréséhez mi az a vágyott viselkedés, kis teendőkre lebontva, ami tulajdonképpen azt a felvett DISC tulajdonságodat fogja megmutatni, amire előre visz.

Ha szeretnél a DISC-ről többet megtudni, hogy a Te élethelyzetedben hogyan és hol segíthet szeretettel várlak egy 30 perces ingyenes online tanácsadásra. Kérlek írd oda az üzenetbe, hogy DISC.

Forrás: https://scopevision.com.au/blog/famous-disc-characters; https://www.extendeddisc.org/

Tetszik? Akkor legyél rendszeres olvasóm. Iratkozz fel a hírlevelemre!

Feliratkozás után egy megerősítő e-mailt fogsz kapni, amit, ha nem találsz a bejövő leveleid között, nézd meg kérlek a spam mappában is. 

Vélemények

klienseim visszajelzései