10 lépés a csúcsteljesítmény-központú viselkedés kialakításához

A profi sportolókkal motiváció tekintetében azért könnyű együtt dolgozni, mert nincs olyan, hogy ne csinálnák meg az otthoni gyakorlatokat, feladatokat. Eltökéltek és mindent megtesznek a siker érdekében. Ez egy fejlődő hozzáállás, ők ebben különböznek az átlagtól.

Úgy, mint a sport coachingban, az üzleti, business coachingban is alkalmazunk olyan technikákat, amelyekkel ki tudod hozni magadból versenyen, tárgyaláson, megmérettetésen azt a teljesítményt, amit a hétköznapokban elértél.

Lássuk 10 lépésben, hogy mik a csúcsteljesítmény-központú viselkedés alapjai.

MINEK VALAMIBEN 100-ADIKNAK LENNI, HA VAN OLYAN, AMIBEN TE LEHETSZ A LEGJOBB?

1. Csak az számít, amiben kitűnsz!

Mindenki megkapja azokat az eszközöket, erőforrásokat, amik szükségesek ahhoz, hogy élete során kihozza magából azt, ami benne rejlik és a legmagasabb fokra emelje. Az erősségeidet használd!  Arra fókuszálj, amiben tudod, hogy jó vagy és ezt erősítsd. Ebben leszel képes a 120%-ra és nem abban, ami kevésbé megy jól.

2. Tedd fel a „miért?” Kérdést magadnak. Ha tetszik a válasz, akkor az a jó irány. Ha nem, akkor gondold újra!

Miért szeretnél jógaoktató lenni, ha nem vagy hajlékony?  Mert az ismerősöd sikeres benne? Miért szeretnéd lefutni a maratont 40 éves korodra? Mert jól hangzik?

Nagyon jó, hogy van, aki inspirál téged. Azt nézd meg, hogy mi az, amit el tudsz vinni belőle, ami a te életedben hasznos. A hozzáállását, a szenvedélyét, a kitartását. Kérdezd meg, hogy talált rá, mert ez fog téged is közelebb vinni a sajátodhoz. És ha találtál egy követendő példát, akkor ne keseredj el amiatt, hogy te ehhez képest hol tartasz, hanem örülj annak, hogy van egy élő példa előtted, akitől tanulhatsz, akit követhetsz és akár mentorod is lehet. Visszatérve rád, a te szuperképességedet kell beazonosítanod és ahhoz, hogy kitartóan végigcsináld, amibe belekezdtél ahhoz tudni kell, hogy miért szeretnéd ezt? Mi az, ami hajt? És mi az az áldozat, amit ezért meg tudsz hozni?

3. Legyél aktív

A kulcs ahhoz, hogy elérd, amit szeretnél a cselekvés. Nem kell megvárni amíg valami tökéletes vagy azt a pillanatot, amikor már csak a pont hiányzik az i-ről. Hajlamosak vagyunk addig húzni az időt amikor már csak azt vesszük észre, hogy valaki berobbant az ötletünkkel, megírta a könyvünket, csak azért mert halogattunk. Nem csak kudarckerülés állhat emögött. Van, aki a saját sikerétől tart és halogatással fékezi meg magát. A csúcsteljesítmény-központú viselkedés az, amikor egy lépéssel magam előtt vagyok nem csak gondolati, hanem cselekvési szinten is.

4. Készülj fel a lehetséges akadályokra is

A stratégia és felkészülés az alap, amivel neki tudsz vágni a célodnak, de ezen kívül szükséges, hogy legyen A, B, C opció a lehetséges akadályok megoldására. Gondold át, hogy mi lehetne részedről a legoptimálisabb, leghatékonyabb reakció az egyes helyzetekre. Szerintem rossz stratégia az, hogy ne is gondoljunk rá, hogy mi sülhet el rosszul, mert így akkor nem is fog megtörténni.

Ne csak a pozitív forgatókönyvre készüljünk fel, mert nem biztos, hogy spontán ugyanolyan hatékony választ tudunk adni az esetlegesen felmerülő nehéz helyzetre, mint előre megfontolt és átgondolt szándékkal. Ne ott kelljen spontán megoldani azt, amire előre fel lehet készülni. Legyenek előkészített forgatókönyveid esetlegesen felmerülő nehéz helyzetekre. Így nem fogod leterhelni azzal az agyad, hogy mi az, amit szeretnél elkerülni. A felkészülés segít a sikerorientált fókusz megtartásában.

5. Legyél rugalmas

Attól, hogy van kész terved és mindent elterveztél adódhat olyan helyzet, amire nem lehet előre felkészülni. Maradj higgadt és rugalmas! Számolj el 10-ig mielőtt kommunikálsz, reagálsz vagy cselekszel!

6. Fókuszálás, fegyelem, koncentráció

Le kell szűkítened a fókuszt az itt és mostra, amihez tréningezni kell az agyat. Csak azzal foglalkozz, amivel kapcsolatban a csúcsteljesítményt elvárod magadtól és kint kell hagyod a zavaró tényezőket.

7. Fontos a fizikai és mentális állapotod

Ép testben ép lélek. Egy reggeli kocogás vagy edzés után frissebb leszel, jobban tudsz koncentrálni és igaz ez fordítva is. Kemény fizikai megterhelés következtében pilledtebb lehetsz és nehezebb koncentrálni is. Számos kutatás igazolta a mozgás agyra gyakorolt pozitív hatását. Tapasztald meg, hogy számodra mi az, amivel ki tudod hozni magadból a maximumot és építsd eszerint a napodat.

8. Alakíts ki hasznos szokásokat

Mivel minden fejben dől el ezért gyakran újra kell programozni az agyat, ahhoz, hogy másképp viselkedj és ne automatizmussal válaszolj. Ha olyan szokásokat alakítasz ki, amik hozzásegítenek a jó teljesítményhez akkor rutinszerűen fogod elérni a maximumodat.

9. Tartsd fenn a motivációdat

A siker záloga a hosszú ideig tartó kemény munka. Ehhez kiapadhatatlan motivációra van szükség.

Zig Ziglar szerint: „Az emberek gyakran mondják, hogy a motiváció nem tart sokáig. Nos, a fürdés sem… Ezért kell naponta megmártózni benne.”

Ehhez szükséges meghatározni a rövid és hoszzú távú céljaidat. Ne csak a távoli célok lebegjenek az orrod előtt, hagyd hogy a kis sikerek is örömet okozzanak, mert ez fog tudni lendületet adni a későbbiekben. Ha szereted amit csinálsz, akkor abban az esetben is dolgozni tudsz érte, ha semmit nem kapsz vissza egy ideig abból a tevékenységből. Ennél nagyobb belső hajtóerő nem is szükséges.

10. Építs csapatot magad köré

Ismerd fel a tehetségeket és tedd őket érdekeltté.  Válassz mentort, aki már megtette azokat a lépéseket, amikre te készülsz. Hidd el, hogy képes vagy rá, és a csapatod is hinni fog benned.

Ők is azt a szikrát szeretnék, ami benned van. Mutasd meg nekik, hogy hogy tudják a csúcsteljesítmény-központú viselkedéssel égve tartani a belső tüzet.

Tetszik? Akkor legyél rendszeres olvasóm. Iratkozz fel a hírlevelemre!

Feliratkozás után egy megerősítő e-mailt fogsz kapni, amit, ha nem találsz a bejövő leveleid között, nézd meg kérlek a spam mappában is. 

Vélemények

klienseim visszajelzései